Vreau o tara ca afara

Paris

 

Trebuie sa recunoastem ca nu exista roman care sa nu fi spus macar o singura data aceasta propozitie. A devenit aproape un cliseu. Si nu este un lucru rau faptul ca ne dorim modul de viata, de civilizatie si de respect a omului fata de om, la fel ca in tarile dezvoltate! Asta se numeste evolutie, si dorinta este primul pas spre infaptuirea ei. Dar care este al doilea pas? Ce face fiecare dintre noi pentru acest vis colectiv?

Trebuie sa stiti ca oamenii de afara, aceia cum ne dorim noi sa fim, sunt “ca afara” pe dinauntrul lor. Profund in interiorul lor.

 

Daca ne dorim o tara ca afara, sa raspundem la intrebarile:

 • Cand nu vom mai lasa in urma noastra gunoaie dupa ce am facut un gratar la iarba verde? Sa stiti ca in padure nu exista o "gaura neagra" unde sa dispara toate mizeriile lasate de noi!
 • Cand nu ne vom mai imbulzi la urcarea in metrou sau in alte mijloace de transport in comun, ca si cum aceasta ar fi provocarea vietii noastre? Toti ne grabim, insa daca ne rupem o mana incercand sa excaladam multimea, sau daca sufocam un copil din greseala, nu vom ajunge mai repede in locul dorit.
 • Cand nu vom mai arunca din masina chistoace de tigari, hartii, pungi si ambalaje goale de suc sau bere? Pentru aceste lucruri, afara esti aspru amendat.
 • Cand nu ne vom mai claxona si injura in trafic pentru orice greseala reala, sau pur si simplu doar pentru ca suntem nervosi? Sa stiti ca nu am observat niciodata sa se fluidizeze traficul direct proportional cu numarul injuraturilor!
 • Cand nu ne vom mai revolta atunci cand politia opreste o femeie in varsta care traverseaza neregulamentar si o amendeaza? Sa stiti ca persoanele in varsta si copiii sunt cei mai expusi la accidente produse de traversarea prin locuri nepermise.
 •  Cand nu vom mai tolera petrecerile cu manele, seminte si injurii, de la colturile blocurilor? Sa stiti ca politia este obligata sa raspunda prompt apelurilor care reclama tulburarea linistii publice!
 • Cand nu vom mai incerca sa “induiosam” cu atentii politistii de la circulatie care ne depisteaza in trafic cu diverse nereguli? N-ar fi mai bine sa respectam regulile?
 • Cand nu vom mai chinui si ucide cu bestialitate animalele strazii… ca niste oameni “ superiori si civilizati” ce suntem?
 • Cand nu vom mai incerca sa cumparam bacalaureatul pentru copiii nostri, care “au fost ocupati” cu alte lucruri inainte de examen si nu au avut timp de invatat?
 • Cand nu ne vom mai bate si jigni nevestele ori copiii si nu vom mai considera ca acest lucru este rupt din rai? Cand vom intelege ca aceste lucruri lasa urme adanci in sufletele celor abuzati?
 • Cand nu vom mai trata uneori pacientii internati in spitale ca pe niste animale? Ei au platit contributii la buget si nu sunt mai putin oameni decat altii, chiar daca suferinta si pijamalele “triste” ii fac mai umili!
 • Cand nu vom mai asista nepasatori la abuzarea unor femei pe strada, gandind inteligent ca: au facut ele ceva “de si-o iau” , sau ca sunt prea dezbracate. Nimeni nu are dreptul sa raneasca pe altcineva si pentru aceste anomalii exista 112.

 

Slava Domnului ca ceea ce am enumerat mai sus nu sunt lucruri care sa ne defineasca natia, dar trebuie sa recunoastem ca ele exista. Si nu putem sa ne dorim o tara ca afara pana nu vom incepe incet, incet, sa le corectam. Nu putem sa tipam in gura mare ca vrem civilizatie, in timp ce aruncam o sticla goala pe jos!

Si va rog in incheiere sa va puneti o intrebare. De ce un roman care iese din tara se poate comporta asa cum legile acelei tari ii impun?

Vreau o tara ca afara! Ce facem? O cersim, sau o construim impreuna? Daca noi ne vom schimba, se va schimba si tara. Nu este simplu, dar nu exista alta cale!


Anunțuri matrimoniale

Am 54 de ani, din Medgidia si doresc o relatie stabila, nu am vicii.
27 ani, zodie fecioara, brunet, ochi căprui, 170 inaltime. Vreau sa cunosc o fata pentru o relatie serioasa. Nu contează trecutul ei. Matrimoniale Fetești
Buna manumesc alexe petrica si am 19 ani jumate siimi plac copii foarte mult si imi doresc o fata serioasa si fata poate sa aive si copii mai multe detali dau la tel.
Viața este un dar... Zâmbește și iubește