Să nu ne uităm bătrânii…

batrana in piata

Merg printre tarabele îmbătrânite din piaţă, căutând-o din priviri pe tanti Ioana. O ştiu de mulţi ani, uneori mai stăm de vorbă, dar n-am întrebat-o niciodată câţi ani are. Ar părea că are cel puţin 80, dar aş pune cel puţin o treime din ei pe seama greutăţilor pe care le-a avut în viaţă. Vinde legături de verdeaţă în piaţă, dar nu o găsesc niciodată în acelaşi loc, pentru că nu are bani să închirieze o tarabă. Oamenii o lasă să stea acolo pe un scăunel şi să facă 2-3 leuţi pe zi pentru o pâine. Ştiu că sunt destui care ar zice: “Vai, dar nu este deloc sănătos să vândă aşa pe caldarâm!” Bine, să-mi povestiţi voi ăştia, cât de sănătos este să iei o bacterie din spital, deşi te-ai ferit toată viaţa de microbi…

 

O văd la un moment dat şi mi se pare că este mult mai palidă ca de obicei. Încearcă să lege o legătură de pătrunjel, dar din cauza unei nemiloase artroze, nu prea reuseşte… Se opreşte o clipă, apoi cu mâinile tremurând o ia de la capăt.

-Săru' mâna, tanti Ioana! Vrei să te ajut?

-Aaaa, fată frumoasă, am ştiut eu că ai să treci azi pe aici. Azi noapte am visat că plângeam şi asta înseamnă bucurie. Nu vreau mamă să mă ajuţi. Le-oi lega eu până diseară, că altceva ce-am de făcut?

-Mi se pare mie tanti, sau eşti puţin supărată?

-Eii, bătrâneţea e grea mamă! Şi vine cu urât şi cu boală, măcar să-mi ţie Dumnezeu minţile întregi şi să nu ajung ca să nu mai ştiu de mine. M-am tot simţit rău în ultimul timp şi am fost la doctor să vază ce este cu mine. Şi mi-a zis că am ceva, dar eu n-am înţeles mai nimic. Acuma, cred io că dacă eram pe moarte, mi-ar fi zis femeia ca să mă pregătesc. Aşa, inseamnă că n-am mai nimica, mamă.

-Ai hârtia de la doctor, tanti? Dă-mi să mă uit puţin la ea.

A scos dintr-un sertar al paporniţei în care îşi cară verdeaţa un plic plin de hărţii şi mi l-a întins.

-Ai grijă mamă, că acolo am şi buletinul şi dacă îl pierd, nici nu mă îngroapă ăştia când oi muri!

Găsesc prescripţia medicală şi o reţetă. Citesc şi văd că are litiază biliară acută. Deci o criză de fiere, dar nu înţeleg cum rezistă să stea de dimineaţă în piaţă. În plic se mai află şi reţeta prescrisă de medic pe care erau făcute nişte calcule, iar suma finală era 48.50 lei.

-Tanti, de ce nu ţi-ai luat medicamentele? Şi de ce nu eşti la matale în pat ca să te odihneşti?

-Păi, am fost la farmacie mamă, dar criminalii ăştia cred că vor să murim mai repede, că de unde atâţia bani de medicamente? Şi cum să stau în pat, stau aici ca să mai vând câte ceva, poate în câteva zile oi face bănuţii pentru reţetă.

 

Mă îndrept spre casă. Simt cum pe faţă mi se preling lacrimile pe care mi le-am ţinut în mine cât am stat lângă tanti Ioana. S-ar fi supărat dacă m-ar fi văzut plângând. De altfel, nici nu a vrut să primească cei 50 de lei pe care i-am lăsat, fără să-mi dea ceva în schimb. Aşa că, am plecat din piaţă cu o paporniţă de pătrunjel din care o să-mi fac câteva zile salată. N-am avut mai mulţi bani la mine că să-i las, şi oricum nu cred că i-ar fi luat. Mulţi dintre bătrânii ăştia săraci şi amărâţi au mai multă mândrie şi onoare decât unele persoane pe care le cunosc…

Mă doare de mor sărăcia, mă doare de mor lăcomia unora, mă doare de mor suferinţa şi mă doare de mor nepăsarea celor care ar trebui să nu lase ca bătrânii care au muncit o viaţă să ajungă în aşa situaţii.

A fost cea mai bună salată de pătrunjel din viaţa mea! Dacă vă este uneori poftă de o salată, poate sunteţi buni şi vă uitaţi mai atenţi prin piaţă. Acolo undeva, sigur veţi zări “o tanti Ioana” care vinde câteva legături de ceva. Eu cred că ne face bine din când în când o salată de pătrunjel. Măcar la suflet…


Anunțuri matrimoniale

Sunt o persoana linistita si respectata fara obligatii caut o fata din galati cu mult bun simt.Statura 165/50kg/brunet alb-caucazian, ochi caprui.Rog discretie si seriozitate.
Sunt din Botoșani, am 34 de ani, doresc să cunosc pe cineva pentru a întemeia o familie. Am o situație bună, sunt responsabil adminitrativ la o balastiera, am 177 inaltime, 90kg, ochi caprui, zodie balanță, sunt un tip de treaba. Mai multe detalii la telefon.
Buna, sint Gicu, am 49 de ani, 1.60,60kg, nefumator, divortat, fara obligatii, caut o fata compatibila cu descrierea mea, sufletista, sincera care isi doreste sa fim impreuna, eu locuiesc in Spania.
Tânăr, 34 de ani, serios, cu job, stare materială destul de bună, caut o fată cu caracter pentru o relație serioasă. Nu mă rezum doar la caracter, fata trebuie să fie prezentabilă, pe placul meu, cu stare materială decentă, obligatoriu cu studii superioare și cu job, altfel nu discutăm. Eu stiu că o parte din femei sunt pragmatice si le interesează în principal două lucruri, dotarea financiară și nu numai, așa că spun sincer că le am pe amândouă, pentru cele interesate si de aceste detalii.